„FALLOUT”: Serialul care stârnește mai multă anxietate în rândul americanilor decât „Oppenheimer”

„FALLOUT”: Serialul care stârnește mai multă anxietate în rândul americanilor decât „Oppenheimer”
Ella Purnell, actrița care o interpretează pe protagonista serialului Fallout. Sursa Foto - Profimedia
Publicat: 05/05/2024, 23:00
Actualizat: 05/05/2024, 23:35

„FALLOUT”: Este 23 octombrie 2077. Războiul nuclear dintre Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză a dus planeta într-o extincție în masă. O serie de explozii radioactive duc la debutul iernii nucleare, marcând schimbarea ecosistemului. 

În urma schimbării ADN-ului, se nasc monstruozități mutante numite „Ghoul” și vaci cu două capete. Singurii oameni care au scăpat cu viață grație buncărelor luptă să supraviețuiască într-o lume ostilă.

Serialul „Fallout”, lansat pe Amazon Prime pe 10 aprilie 2024, prezintă un viitor postapocaliptic într-o versiune retro-futuristă care produce anxietate în rândul americanilor mai ceva ca filmul „Oppenheimer”, premiat recent cu Oscar. Reluarea curse înarmării dintre SUA, China și Rusia îngrijorează mapamondul că orice conflict local ar putea escalada într-o conflagrație în care s-ar putea recurge la arme nucleare.

Serialul „Fallout” atrage zeci de milioane de spectatori

65 de milioane de spectatori au urmărit serialul în primele două săptămâni de la lansare.  Este al doilea cel mai vizionat serial de pe Amazon Prime după „The Lord of the Rings: The Rings of Power”, lansat pe 1 septembrie 2022, scrie Variety 

Mare parte din audiență este alcătuită din adulți cu vârste cuprinse între 18 și 34 ani. Pe scurt, sunt jucătorii care au savurat franciza de jocuri video de la originile sale. Primul joc Fallout a apărut în 1997 și avea o grafică izometrică.

Primul joc cu grafică 3D a fost Fallout 3,  lansat în 2008.  Cel mai de succes titlu este Fallout 4, lansat în 2015, câștigător al premiului „Jocul Anului” și care s-a vândut în 25 milioane de exemplare. Dar cel mai apreciat joc al francizei, cu toate că este de nișă, este considerat Fallout New Vegas.

Fallout, un viitor retro-futuristic

Există „adevăr științific” în spatele acestei francize științifico-fantastice, crede Pran Nah, profesorul universitar distins de fizică de la Universitatea Northeastern.  Potrivit Vox ,încă de la începutul serialului, spectatorii văd cum Los Angeles, al doilea cel mai mare oraș american, este „topit” de exploziile bombelor nucleare. La fel și Bostonul în jocul video Fallout 4 care îi transpune pe jucători chiar în plin bombardament nuclear.

Viziunea viitorului din universul Fallout este mai degrabă retro-futuristică și mai puțin cyberpunk. Nu are computerele și smartphone-uri. Dimpotrivă, lumea pare să fi rămas în loc, „înghețată” în mentalitatea postbelică a Războiului Rece și în moda anilor 1950. Există roboți, dar după model „vintage”.

Femeile poartă rochii și coafuri în stil bob sau italian.  Sunt automobile și aparaturi care sunt specifice genului dieselpunk, doar că automobilele sunt alimentate de motoare cu fuziune nucleară.  Pare să fie o lume sustenabilă și prosperă. Dar Războiul Rece nu durează la nesfârșit și în final devine unul „fierbinte”.

Exploziile nucleare

Fallout. Sursa Foto - Profimedia
Fallout. Sursa Foto – Profimedia

„Când are loc explozia nucleară, din cauza reacției în lanț, sunt emise radiațiile într-o perioadă foarte scurtă de timp. În prima fază, apare o explozie imensă și orbitoare care produce raze gamma. Dacă ești expus la ea, ești evaporat. La Hiroșima, doar umbre au rămas în urma oamenilor evaporați la locul impactului”,  a declarat profesorul Pran Nah. În funcție de cât de departe este cineva de explozie, chiar și cei care sunt parțial protejați vor avea corpul încălzit rapid până la 50 de grade Celsius, provocând arsuri severe, spune profesorul.  Se estimează că până la 146.000 de persoane în Hiroșima au fost ucise de bombardamentul nuclear. 80.000 de persoane au fost ucise la Nagasaki.

A doua fază este un val de șoc și o explozie de căldură . Valul de șoc din prima scenă a serialului „Fallout” se răspândește rapid de la explozie. Dar Nath spune că probabil s-ar întâmpla mult mai repede și într-un stil mai puțin cinematografic. Ar atinge vitezei sunetului.

Valul de șoc vine cu o cantitate imensă de presiune, „atât de imensă … încât poate distruge clădiri de beton,  urmat de un val de foc care arde fiecare clădire din zona impactului”.

Radiațiile

A treia fază a exploziei nucleare o reprezintă radiațiile, care durează mult mai mult și au efecte chiar mai îndelungate decât explozia și valul de șoc. Explozia nucleară, care are forma unei ciuperci, poate ajunge la o înălțime de până la 16 km înălțime în atmosferă. Norul răspândește particulele radioactive departe de zona de impact.

„Într-o explozie nucleară, se produc până la 100 de elemente radioactive diferite. Aceste elemente radioactive au durată de existență care variază de la câteva secunde la milioane de ani. Cauzează poluare atmosferei și daune corpului uman pe o perioadă mai lungă. Provoacă cancer și leucemie” , spune Nath.

O mică parte din populația umană a planetei din universul „Fallout” se adăpostește în buncăre subterane masive de mărimea unor orașe mici.  Nath spune că acestea sunt suficiente pentru a feri oamenii de razele gamma care pot penetra și câțiva metri de beton.

Ar putea să apară mutanți?

Salamandrele mutante și monstruoase și gândacii gigantici din „Fallout” sunt o fabricație științifico-fantastică. Dar există o bază reală pentru acest lucru, spune Nath.

„Există diferite tipuri de anomalii care apar odată cu radiația. Radiația poate crea mutații, care sunt similare cu mutația spontană, la animale și oameni. În Cernobîl, de exemplu, descoperim animale care sunt mutante. În Zona de Excludere de la Cernobîl, genetica câinilor sălbatici a fost radical alterată. Oamenii de știință presupun că lupii din apropierea Cernobîlului s-ar fi dezvoltat pentru a fi mai rezistenți la radiații, ceea ce i-ar putea face imuni la cancer. Și broaștele s-au adaptat pentru a avea mai multă melanină în corpurile lor, o formă de protecție împotriva radiațiilor, fiind negre la culoare”.

Armele nucleare de astăzi sunt atât de mult mai puternice încât există foarte puțină înțelegere a impactului pe care aceste arme l-ar putea avea. Nath spune că radiactivitatea ar putea chiar exacerba încălzirea globală.  Chiar dacă supraviețuiești războiului nuclear, sunt două lucruri pe care trebuie să le iei în seamă: iarna nucleară, și doi, daunele aduse economiei globale. Deși Rusia, China și America dețin mii de arme nucleare mai distrugătoare decât cele folosite la Hiroshima,  mare parte a lumii ar putea scăpa intactă de atacurile nucleare. De exemplu, în America Latină, părți din Asia Centrală, Africa,  sunt țări care nu sunt implicate într-o stare de conflict cu țări înarmate nuclear ca în cazul Europei, Americii de Nord, Subcontinentului Indian, Orientului Mijlociu și Apropiat sau Asiei de nord-est.

Citește și: „Oppenheimer”, desemnat cel mai bun film. Cillian Murphy şi Emma Stone au câştigat la categoriile de interpretare

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună